Mi i VI (veštačka inteligencija): Tri godine kasnije…

Institut za veštačku inteligenciju Srbije svečano je obeležio tri godine inovativnog rada i izuzetnih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu. Program je obuhvatio prezentacije ključnih projekata i naučnih dostignuća koje su ostvarili istraživači IVI, a posebno je naglašena praktična primena rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u energetici, zdravstvu, biotehnologiji i zaštiti životne sredine.

“Krenuli smo u nepoznato sa vizijom da u Srbiji napravimo globalni centar izvrsnosti u naučnom istraživanju i transferu tehnologije iz domena veštačke inteligencije koji će stvarati lidere u ovom domenu za našu zemlju, region i svet. Želja nam je bila da stvorimo okruženje po ugledu na najuspešnija, koje podstiče inovativnost i saradnju i instituciju koja će našoj zemlji pomoći da optimalno iskoristi prilike koje tehnologije VI pružaju, ali i da joj omogući da se spremno suoči sa izazovima koje ove tehnologije donose. Nakon tri godine i velikog truda uloženog od strane svih nas, mislim da možemo biti ponosni, ali i da ima još puno prostora za rast i IVI i uloge Srbije u celini na svetskoj sceni VI”, istakao je direktor IVI prof. dr Dubravko Ćulibrk.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović govorio je o budućnosti oblikovanoj inovacijama i veštačkom inteligencijom, ističući značaj kontinuiranog napretka u ovoj oblasti za društvo u celini.

Serija kratkih predavanja pod nazivom „IVI Talks“ bila je posvećena praktičnoj primeni veštačke inteligencije u oblasti zdravstva, očuvanja životne sredine, biotehnologije i zdravstva.

Izazovi sa kojima smo se susreli i napredak u razvoju novih tehnologija u prethodne tri godine bili su u fokusu IVI priča. Dr Dragiša Mišković, dr Branka Rakić i dr Slobodan Ilić govorili su o praktičnoj primeni veštačke inteligencije, dok je dr Veljko Prodanović objasnio zašto je Institut za veštačku inteligenciju Srbije idealno okruženje za rad povratnika.

Dodatno, na skupu je predstavljena primena algoritama veštačke inteligencije u procesima proizvodnje i planiranja, kao i primena modela mašinskog učenja za analizu teksta. Takođe, bilo je reči i  o razvoju modela mašinskog učenja za primenu u biotehnološkom i medicinskom domenu, dizajnu terapeutskih peptida i terapeutskih malih molekula, kao i o validaciji informacija u tekstovima koje proizvode generativni jezički modeli.

Zahvaljujemo se svima koji su deo razvojnog puta IVI, a mi ćemo predano i posvećeno raditi i u godinama koje dolaze!