O institutu

Osnovani smo sa ciljem da istražujemo i primenjujemo najnovije tehnologije veštačke inteligencije kako bismo stvarali inovativna rešenja koja će transformisati način na koji živimo, radimo i komuniciramo.

Vizija

Vizija Instituta za veštačku inteligenciju Srbije je da postane globalni centar izvrsnosti u Srbiji u naučnom istraživanju i transferu tehnologije iz domena veštačke inteligencije i mašinskog učenja u našoj zemlji, ali i da stvara inovativne lidere u domenu VI.

Misija

Misija Instituta za veštačku inteligenciju Srbije je da kreira distribuirani istraživačko-razvojni institut koji može da iskoristi celokupan istraživački potencijal u domenu veštačke inteligencije širom Srbije i u inostranstvu. Mi težimo da pružimo istraživačko okruženje i podršku svetskog nivoa izvrsnosti našim istraživačima i podržimo razvoj ekonomije zasnovane na znanju iz domena VI u Srbiji i regionu.

Kako ćemo to postići?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije okuplja priznate naučnike u oblasti VI koji će biti mentori mladim naučnicima i istraživačima. Zahvaljujući našim mentorima iz inostranstva moći ćemo da:

  • identifikujemo plodne oblasti istraživanja i primene veštačke inteligencije;
  • obezbedimo odgovarajuću finansijsku podršku domaćih i međunarodnih fondova za nauku;
  • objavljujemo rezultate istraživanja na vodećim naučnim konferencijama i u časopisima.

Jedan od glavnih zadataka Instituta je da postane inkubator startap kompanija, jer nam je cilj da patentiramo ključna otkrića i da ih komercijalizujemo kroz licenciranje i pokretanje startap i spin-of preduzeća.

Saradnja nauke i privrede

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije teži da svoja znanja prenese zaposlenima u privredi kako bi se ubrzala modernizacija IT industrije u Srbiji i povećala produktivnost preduzeća u svim privrednim sektorima. Zato težimo da budemo mesto na kome će se ostvariti saradnja nauke i privrede u oblasti veštačke inteligencije, a cilj nam je da našim istraživačkim kapacitetima pomognemo transfer tehnologije u Srbiji.

Sa postojećim kompanijama iz različitih sektora realizovaćemo zajedničke projekte kako bismo im pomogli u razvoju njihovog poslovanja, a kompanijama i pojedincima koji tek žele da uđu na ovo tržište pomoći ćemo deljenjem našeg znanja kroz različite seminare i radionice.

U cilju modernizacije obrazovanja i privrede u Srbiji, Institut će se angažovati na popularizaciji fundamentalnih disciplina neophodnih za razvoj veštačke inteligencije: matematike, kompjuterskih nauka, biologije, lingvistike i dr.

Osnivanje Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije je jedna od mera Akcionog plana za implementaciju Strategije za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025. godine.

Institut je formalno osnovala Vlada Republike Srbije 18. marta 2021. godine.

Želite da sarađujemo?

Pošaljite nam upit putem Kontakt stranice i naš tim će Vam se javiti u najkraćem mogućem roku!

This site is registered on wpml.org as a development site.