IVI i FON ozvaničili saradnju: Najavljen prvi AI Master Class i konkurs za stipendije

Institut za veštačku inteligenciju Srbije i Fakultet organizacionih nauka (FON) ozvaničili su saradnju potpisivanjem strateškog sporazuma koja će omogućiti realizaciju velikog broja naučno-istraživačkih projekata i programa iz oblasti veštačke inteligencije.

U okviru programa zajedničke saradnje najavljen je prvi AI Master Class pod nazivom „Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi“. Ovaj prestižni program organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, SHARE Fondacije, kao i uz podršku brojnih partnera iz privrede.

Tokom oktobra, novembra i decembra 2023. godine, u četiri edukativna bloka, polaznici će imati jedinstvenu priliku da detaljnije istraže temu veštačke inteligencije, njene pravne i etičke izazove kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih sesija:

  • 12. i 13. oktobar – Naučno-tehnološki park, Novi Sad,
  • 26. i 27. oktobar – Fakultet organizacionih nauka, Beograd,
  • 16. i 17. novembar – Fakultet organizacionih nauka, Beograd,
  • 7. i 8. decembar – Naučno-tehnološki park, Novi Sad. 

Predavanja i radionice ukazaće na važnost uloge primene veštačke inteligencije u poslovnom okruženju i izazove u kontekstu zaštite podataka o ličnosti, informacione bezbednosti, intelektualne svojine i zabrane diskriminacije. Posebna pažnja će biti posvećena novom pravnom okviru upotrebe veštačke inteligencije kako na evropskom nivou tako i u Srbiji.

Više od 70 predavača iz zemlje i inostranstva uključeno je u realizaciju programa, donoseći bogato iskustvo i ekspertizu iz različitih oblasti veštačke inteligencije.

Program će omogućiti povezivanje sa predstavnicima iz ove oblasti, razmenu ekspertize i doprinos stvaranju održivog i odgovornog okruženja za primenu veštačke inteligencije.

Za više informacija o programu i registraciju, posetite veb sajt.

U cilju doprinosa razvoju ove oblasti obezbeđen je izvestan broj stipendija za predstavnike javnog, pravosudnog, civilnog, inovacionog i naučno-istraživačkog sektora kao i medija. Svi detalji o procesu prijave za stipendije dostupni su na linku.