Drugi edukativni blok AI Master Class-a počeo na FON-u

Na Fakultetu organizacionih nauka premijerno je otvoren drugi edukativni blok prvog edukativnog programa „AI Master Class: Regulisanje veštačke inteligencije – pravni i etički izazovi“ koji realizuju Institut za veštačku inteligenciju Srbije i  FON.

Uvodno predavanje je održala Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističući važnost teme veštačke inteligencije koja okuplja širok spektar stručnjaka iz oblasti tehnologije, prava, javnog sektora, akademije i medija.

Program je nastavljen specijalnim izdanjem AI Dnevnika koji je vodio Zoran Stanojevic, urednik i novinar RTS-a. Gosti ovog specijalnog izdanja Dnevnika bili su Stefan Badža, direktor Tima za specijalne projekte u Kabinete predsednice Vlade Republike Srbije i dr Filip Ejdus, redovni profesor Fakultet političkih nauka u Beogradu. 

Prvi  dan AI Master Class-a obuhvatio je predavanja vezana za ključne aspekte korporativnog upravljanja, etička pitanja, rizike i društvene dileme u doba veštačke inteligencije. Paralelne sesije su se bavile prevencijom diskriminacije u razvoju i primenom veštačke inteligencije. Dan je zaokružen otvaranjem galerije „U prolazu“ i izložbom profesora dr Vladana Jolera.  

Drugi dan AI Master Class-a bio je posvećen informacionoj bezbednosti i muzičkoj industriji u kontekstu veštačke inteligencije. U okviru programa organizovana je panel diskusija: „Veštačka inteligencija u muzičkoj industriji“. Renomirani stručnjaci iz prakse pričali su o svojim iskustvima i pružili dublje razumevanje primene veštačke inteligencije u muzici. Naši gosti bili su Relja Milanković, CEO Bassivity Group (digital), umetnica Ana Đurić Konstrakta,  stručnjak za autorsko pravo Ognjen Uzelac, muzički producent Nikola Jovanovic i advokatica Andrea Radonjanin.