U susret novoj eri edukacije u domenu veštačke inteligencije

Institut za veštačku inteligenciju Srbije u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka uspešno je započeo „AI Master Class: Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi„.

Svečani početak prvog sveobuhvatnog edukativnog programa o regulisanju veštačke inteligencije održan je u prostorijama Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, a prisutnima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu nauke, inovacija i tehnološkog razvoja prof. dr Miroslav Trajanović, prof. dr Dušan Barać, prodekan za digitalni razvoj Fakulteta organizacionih nauka i prof. dr Dubravko Ćulibrk, v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

”Veštačka inteligencija nam donosi brojne prednosti, ali sa njima dolaze i izazovi koje moramo prepoznati, razumeti i, što je najvažnije, rešavati. Ako imate kapacitet da detektujete potencijalne probleme na stotinama hiljada mamograma u jednom danu, šta je sve potrebno uraditi da se osigura da ta tehnologija, kada se primeni, zaista doprinese celom društvu i ne ugrozi ničija prava? Kada koristite VI da pomogne stručnjacima u dizajniranju socijalnih politika, kako da se osigurate da su ti isti stručnjaci potpuno svesni svih ograničenja alata koje koriste? Etika u veštačkoj inteligenciji više nije samo apstraktna ideja iz romana Isaka Asimova. To je koncept koji nas vodi kroz razvoj i primenu tehnologija VI na način koji poštuje ljudska prava, slobode i dostojanstvo svakog pojedinca. Naša odgovornost, kao lidera u oblasti VI, je da oblikujemo budućnost veštačke inteligencije na način koji je u skladu sa najvišim etičkim standardima i principima. Da bismo to postigli, moramo obrazovati i osposobiti buduće generacije stručnjaka, koji će biti sposobni da prepoznaju i rešavaju trenutne i buduće izazove u ovoj širokoj oblasti”, istakao je v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije prof. dr Dubravko Ćulibrk.

Prvi edukativni blok predavanja fokusiran je na uvod u veštačku inteligenciju, ulogu veštačke inteligencije u digitalnoj transformaciji i razmatranje uticaja veštačke inteligencije na društvo i ekonomiju, kao i na radionice koje se bave razotkrivanjem sistema veštačke inteligencije i spremnosti organizacije za upotrebu veštačke inteligencije.

„AI Master Class: Regulisanje veštačke inteligencije: pravni i etički izazovi“ realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i uz podršku brojnih partnera iz privrede.

Tokom oktobra, novembra i decembra učesnici će imati priliku da istražuju teme veštačke inteligencije i susreću se sa njenim pravnim i etičkim dilemama kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih sesija. Interaktivna predavanja i radionice obradiće važna pitanja poput značaja veštačke inteligencije u biznisu, razvoja poslovnih modela baziranih na analizi podataka, ulozi veštačke inteligencije u očuvanju informacione bezbednosti, suzbijanja diskriminacije u kontekstu veštačke inteligencije, zaštite podataka, kao i značaju otvorenih podataka.