VI u obrazovanju i digitalna dobrobit učenika i studenata

U Palati Srbija održan je juče okrugli sto “Veštačka inteligencija u obrazovanju i digitalna dobrobit učenika i studenata”, a među učesnicima bio je i prof. dr Aleksandar Rikalović, vođa istraživačke grupe “Smart Factory” u IVI.

Na sastanku su razmatrani novi trendovi u oblasti VI i mogućnosti unapređenja obrazovanja pomoću VI kako bi učenici ostvarili bolje rezultate.

Tokom diskusije predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja i prakse u oblasti VI i obrazovanja, a razgovaralo se i o upotrebi veštačke inteligencije u personalizovanom učenju, ocenjivanju i podršci studentima, potencijalnim koristima i rizicima od upotrebe VI u obrazovanju, pitanjima privatnosti i nadzora i efektima veštačke inteligencije na mentalno zdravlje.

Sastanak je okupio istraživače, edukatore i donosioce odluka kako bi zajedno istražili načine pomoću kojih će se VI primenjivati na odgovoran i etički način u obrazovanju. Takođe, mapirane su prilike i izazovi u okviru različitih komponenti digitalnog blagostanja, a diskutovalo se i o strategijama za promovisanje digitalnog blagostanja učenika u savremenom dobu.