Ekonomija zasnovana na znanju: IVI regionalni centar izvrsnosti!

Visokotehnološki sektor u Srbiji raste po godišnjoj stopi od preko 20%, što daje značajan doprinos privredi zemlje. Trenutno čini 10% BDP-a Srbije i nalazi se među četiri najveća izvozna sektora, pored proizvodnje čelika, automobilske industrije i poljoprivrede.

Čini se da u Srbiji raste saznanje da domaća ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama. Međutim, koliko na tematsku podelu rada u istraživačkim grupama IVI utiču globalni trendovi primene veštačke inteligencije, a koliko potencijalne potrebe domaće privrede, v.d. direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije prof. dr Dubravko Ćulibrk za magazin “Cord” kaže:

”Naše grupe su miks ekspertize koju smo mogli da nađemo u našoj zemlji i strateških prioriteta razvoja naše privrede. Pri tome su u potpunosti usklađene sa globalnim trendovima, ali, naravno, nemamo kapacitete da se bavimo istraživanjima u domenu svakog globalnog trenda. Na kraju smo osnovali pet grupa. Dve su fokusirane na bazične tehnologije koje se bave interakcijom ljudi i mašina i računarskim vidom, dok se tri bave globalno i lokalno atraktivnim primenama: u medicini i naukama o životu, pametnoj proizvodnji i zaštiti prirodne sredine i odgovoru na klimatske promene. Mnogo naših partnera predstavlja predstavništva globalnih kompanija koja značajna sredstva ulažu u razvoj novih tehnologija. Od domaćih preduzeća tu su RTS, MTS, Agromarket, Službeni glasnik, EPS, Pošta Srbije, itd.”

Detaljnije o inovativnom ekosistemu, planovima Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i njegovoj ulozi u tranziciji naše zemlje ka ekonomiji zasnovanoj na znanju čitajte u specijalnom aprilskom izdanju magazina “Cord” koje je posvećeno IKT sektoru, jednom od  najperspektivnijih sektora u Srbiji.

This site is registered on wpml.org as a development site.