Važnost rane dijagnoze retkih bolesti

Povodom Međunarodnog dana retkih bolesti u ambasadi Japana u Srbiji održan je panel pod nazivom „Važnost rane dijagnoze retkih bolesti“ na kojem je učestvovala pomoćnica direktora za biotehnologiju IVI dr Branka Rakić.

Na ovom značajnom skupu, organizovanom u okviru konferencije „Inovacijom za retke bolesti“, okupili su se predstavnici državnih institucija, stručnjaci iz oblasti medicine, pacijenti, kao i aktivisti kako bi se razmotrila najnovijia dostignuća u oblasti dijagnoze i lečenja retkih bolesti i istražile mogućnosti njihove primene u Srbiji. Važnost rane dijagnoze retkih bolesti istaknuta je kao ključni faktor u poboljšanju kvaliteta života pacijenata i njihovih porodica.

Događaj je bio prilika da se ukaže na značaj međunarodne saradnje i inovacija u medicinskim istraživanjima, posebno kada su u pitanju retke bolesti čija kompleksnost zahteva multidisciplinarni pristup i saradnju na globalnom nivou. Učesnici su diskutovali o različitim aspektima borbe protiv retkih bolesti, uključujući najnovije tehnike rane dijagnoze, kao i o potrebi za većom dostupnošću tretmana i podrške pacijentima i njihovim porodicama.

Ovaj skup je još jednom potvrdio posvećenost Srbije i međunarodne zajednice unapređenju zdravstvene zaštite i kvaliteta života pacijenata sa retkim bolestima naglasivši važnost kontinuiranih napora u oblasti istraživanja i razvoja novih terapijskih metoda.