IVI predstavio inovativne projekte na sednici Saveza za eUpravu

Direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije prof. dr Dubravko Ćulibrk predstavio je aktivnosti i aktuelne projekte na kojima rade istraživači IVI na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveza za eUpravu NALED-a.

Prema njegovim rečima, vizija Instituta jeste da postane centar izvrsnosti koji razvija stručnjake na polju primene veštačke inteligencije i doprinosi stvaranju ekonomije zasnovane na znanju.

„Jedan od projekata na kojem trenutno radimo jeste prevođenje svih audio zapisa RTS u tekstualnu formu, što će nam dati korpus podataka koji će biti osnov za neki naš ChatGPT. Razvili smo i softver za prevod za 53 jezika, koji i dalje unapređujemo. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja radimo na modelu za obradu mamograma, koji funkcioniše po principu alarmiranja kada neki nalaz zahteva dodatnu pažnju lekara. Kako su kod nas poplave učestala pojava, trenutno se bavimo razvijanjem rešenja za njihovu predikciju i prevenciju. Naš tim za sada broji oko 50 istraživača“, izjavio je prof. dr Ćulibrk.

Tokom sednice bilo je reči o dodatnim ulaganjima u razvoj veštačke inteligencije i novoj Strategiji razvija VI do 2030. godine. Kako je rekao Stefan Badža, savetnik u kabinetu predsednice Vlade Srbije, fokus rada na novoj strategiji je obezbeđivanje fleksibilnije regulative i pružanje olakšica firmama koje žele da primene inovacije.

Badža je podsetio da je tokom 2023. pokrenuto pitanje zakonodavne aktivnosti u ovoj oblasti i da su usvojene Etičke smernice za razvoj veštačke inteligencije u saradnji sa NALED-om.

„Tokom ove godine započećemo rad na izradi zakona, prateći aktivnosti EU tj. usvajanje Uredbe o veštačkoj inteligenciji koje se očekuje u aprilu. Do kraja 2026. u planu je investiranje 30 miliona evra u još jedan superkompjuter, koji će biti besplatan za istraživače i startape, 20 miliona evra u softver za javni sektor, pre svega u zdravstvu, energetici i transportu, kao i 30 miliona evra za podsticaje za razvoj veštačke inteligencije“, dodao je Badža. Naveo je i da će se dodatno uložiti u stratape budući da četvrtina razvija AI rešenja.