Druga godišnja panel diskusija ”Stanje veštačke inteligencije u Srbiji”

Veštačka inteligencija se velikom brzinom razvija na globalnom nivou. U poslednje vreme, posebnu pažnju privlače tehnologije poput ChatGPT i text-to-image alatke, kao što su NightCafe AI ili Stable Diffusion.

VI se ne ograničava samo na ta dva sektora, već njena primena utiče i na industrije poput medicine i poljoprivrede.

Naime, razvoj veštačke inteligencije je budućnost mnogih sektora, te nije čudo to što se i na našim prostorima sve više govori, pa i radi na unapređenju ove tehnologije.

Koliki učinak Srbija ima u razvoju veštačke inteligencije i kakvim rezultatima možemo da se nadamo u bliskoj budućnosti, kao i da li smo na pravom putu ili će biti potrebno još dosta truda i rada da bismo išli ruku pod ruku sa velikim igračima iz VI sveta teme su o kojima se diskutovalo na drugoj godišnjoj panel diskusiji ”Stanje veštačke inteligencije u Srbiji”.

Tokom panel diskusije govorili su:

  • Dragan Pleskonjić, osnivač projekta “Glog.ai”;
  • Dr Ana Poledica, profesorka na Fakultetu organizacionih nauka;
  • Dr Dubravko Ćulibrk, v.d. direktora IVI i profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu;
  • Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Govornici su istakli da se u Srbiji ulažu sredstva u infrastrukturu, hardver i softver i da će ove resurse moći da koriste i mnoge istraživačke zajednice, fakulteti i startapi. Celu panel diskusiju „Stanje veštačke inteligencije u Srbiji“ pogledajte na sledećem linku.