„Talenti na okupu 5.0 – Povratak u budućnost“

Peta godišnja konferencija „Talenti na okupu 5.0 – Povratak u budućnost“ održana je u Palati Srbija u organizaciji udruženja “Tačka povratka”, a među govornicima bio je i naučni saradnik u Institutu za veštačku inteligenciju Srbije dr Dejan Mirčetić.

Konferencija je sadržala dve tematske celine, pri čemu se prvi deo fokusirao na ideju povratka talenata iz inostranstva i povratka životu nakon izolacije. Tokom drugog dela konferencije predstavljeni su futuristički orijentisani projekti od nacionalnog značaja, kao što su novi naučni kompleks „Bio4 Kampus“ i poslovno-kreativno-umetnički kompleks „Ložionica“.

Dr Dejan Mirčetić govorio je o šansama razvoja i primene VI u Srbiji, mogućnostima za mlade talente i naučnike koje IVI pruža, kao i o tome kako uhvatiti korak sa budućnošću i primeniti VI u svakodnevnom životu.

„Za IVI je izuzetno bitno da učestvuje na ovakvim događajima, jer želi da postane u budućnosti jedan od glavnih habova za tranfer znanja iz visokotehnoloških zemlja. U skladu sa tim, vrata Instituta su otvorena za saradnju sa našim talentima u svetu koji žele da prenesu isto u svoju otadžbinu. Moja iskustva su izuzetno pozitivna, upoznao sam mnogo naših stručnjaka koji rade na zanimljivim projektima iz VI u svetu i nadam se da ćemo uspeti da ostvarimo saradnju u budućnosti“, istakao je dr Mirčetić.

Susretu je prisustvovalo više od 320 istraživača, inovatora, preduzetnika i uspešnih povratnika, a učesnici su imali priliku da razmene mišljenja i čuju zanimljiva iskustva ljudi iz dijaspore, kao i razloge za njihov povratak u Srbiju.