Benefiti primene modela veštačke inteligencije u oblasti ekologije i inženjerstva zaštite životne sredine

U okviru ciklusa predavanja o veštačkoj inteligenciju pozivamo Vas da prisustvujete predavanju pod nazivom “Benefiti primene modela veštačke inteligencije u oblasti ekologije i inženjerstva zaštite životne sredine” koje će se održati 16. novembra 2023. godine sa početkom u 18h u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Naučni saradnik Instituta za veštačku inteligenciju Srbije dr Ivana Krtolica objasniće kako modeli veštačke inteligencije mogu pozitivno uticati na ekologiju i očuvanje životne sredine.

Poznavanje principa funkcionisanja modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji za današnje naučnike ne predstavlja samo izazov, već i obaveznu veštinu, bilo da se bave proučavanjem prirodnih ili društveno-humanističkih nauka.

Kako modeli zasnovani na veštačkoj inteligenciji (VI) ne iziskuju eksplicitno programiranje, već „uče“ na osnovu iskustva, brojni setovi podataka prikupljani u cilju procene ekološkog statusa određenog ekosistema mogu biti odlična baza za obučavanje modela zasnovanog na VI.  Osnovni benefit primene modela VI je sposobnost obrade velikih setova podataka i varijabli koje nemaju međusobnu linearnu zavisnost. Jednom razvijen model mašinskog učenja može u budućim istraživanjima služiti kao koristan alat u monitoringu ekosistema omogućavajuću na taj način promptno reagovanje odgovarajućih institucija u cilju sprečavanja ekoloških katastrofa.

Sposobnost obrade satelitskih snimaka i podataka prikupljenih sa određenih senzora pomoću modela veštačke inteligencije predstavlja novu etapu naučno – istraživačke delatnosti u oblasti ekoloških istraživanja koja naučnicima pruža brojne mogućnosti za postizanje održivog razvoja i očuvanja životne sredine.

Detaljnije informacije o predavanju pročitajte ovde.