Veštine budućnosti u svetu ispred nas – a gde sam tu ja?

U okviru 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća održan je panel pod nazivom „Veštine budućnosti u svetu ispred nas – a gde sam tu ja?“ na kojem je učestvovala naučna saradnica Instituta za veštačku inteligenciju Srbije dr Bojana Bašaragin.

Događaj je organizovalo Ministarstvo prosvete, a panelom je moderirao državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić. U diskusiji su još učestvovale i doc. dr Dobrinka Kuzmanović, docentkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu, Jelena Ružičić, portfolio menadžerka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Katarina Anđelković programska direktorka Fondacije Petlja i Dragana Šutović Ilić, projektna menadžerka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Panel je pružio dublji uvid u trendove i predviđanja o ključnim veštinama za budućnost, naglašavajući značaj digitalne pismenosti, kreativnosti i novih tehnologija. Kroz interaktivne razgovore sa stručnjacima, prisutni su dobili priliku da bolje razumeju kako se menja proces učenja i kako se mogu pripremiti za buduće izazove.

Dr Bojana Bašaragin predstavila je istraživanja i projekte Instituta za veštačku inteligenciju, ističući kako AI može pomoći u unapređenju obrazovnih procesa i pripremi studenata za nove tržišne zahteve. „Primena veštačke inteligencije u obrazovanju može značajno poboljšati prilagodljivost i efikasnost u učenju, omogućavajući studentima da steknu veštine potrebne za radna mesta budućnosti“, naglasila je dr Bašaragin.