Svetski lideri u oblasti veštačke inteligencije stižu u Novi Sad!

Guglova kompanija „DeepMind“ u saradnji sa Institutom za veštačku inteligenciju Srbije organizuje Eastern European Machine Learning (EEML) letnju školu posvećenu ključnim temama iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije i poziva sve zainteresovane da se prijave za ovaj jedinstveni jednonedeljni događaj.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što će istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja – Eastern European Machine Learning (EEML) sledećeg leta biti održana u Srbiji! EEML je najpriznatija škola veštačke inteligencije i mašinskog učenja za region istočne Evrope, koja redovno privlači najprestižnije renomirane svetske predavače. Prisustvo na EEML-u u Srbiji su već potvrdili prestižni predavači sa Oksforda, Njujorškog univerziteta, Montrealskog Univerziteta, Univerziteta u Beogradu, kompanije Microsoft Research, kao i kompanije Google DeepMind koja je dugogodišnji partner EEML -a. Ovaj događaj je odlična prilika da ojačamo položaj Srbije u svetu veštačke inteligencije, kroz vrlo interesantna predavanja svetski priznatih stručnjaka, pažljivo osmišljene radionice kojima će teoretski koncepti biti prevedeni u implementirane sisteme, kao i značajna prilika za povezivanje i saradnje sa stručnjacima za veštačku inteligenciju iz celog sveta“, kaže dr Petar Veličković, istraživač u Guglovoj kompaniji „DeepMind“ i član Savetodavnog odbora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

Tokom leta Novi Sad postaje epicentar intenzivne obuke, okupljajući stručnjake i entuzijaste iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije iz celog sveta i pružajući im priliku da prodube svoje znanje i veštine.

„Pravo je zadovoljstvo što mogu da kažem da događaj poput EEML dolazi u Srbiju i moj rodni Novi Sad. EEML nema premca u regionu koji obuhvata istočnu i jugoistočnu Evropu, a malo je ovakvih škola koje se mogu meriti sa njim na globalnom nivou. Za mene je to svojevrsno svedočanstvo o tome koliki je uticaj naših mladih kolega na globalnoj sceni istraživanja i razvoja u domenu veštačke inteligencije (VI), njihovoj predanosti da rade na stvaranju budućih stručnjaka, kao i činjenici da Srbija sad već ima snažnu lokalnu zajednicu koja se bavi ovom temom i institucije koje mogu podržati organizaciju ovakvih događaja. Posle dve i po godine rada na razvoju Istraživačkog-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije (IVI), ponosan sam što kao partner možemo da podržimo EEML, te i na ovaj način damo svoj doprinos razvoju regionalnog i globalnog VI ekosistema. Ako planirate karijeru u domenu VI, Novi Sad je mesto gde želite da budete sredinom jula 2024. godine“, kaže v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije prof. dr Dubravko Ćulibrk.

Letnja škola mašinskog učenja – Izazov i mogućnost

Glavni cilj EEML letnje škole je da popularizuje teme iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije širom Evrope, a posebno u istočnoj Evropi i da podstakne istraživanje u ovom domenu. EEML se čvrsto zalaže za jednakost i raznovrsnost i teži da unapredi pristup obrazovanju za sve zainteresovane u mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji.

Ova jednonedeljna letnja škola održava se na engleskom jeziku i pruža priliku studentima i entuzijastima da dublje istraže i razumeju teorijske i praktične aspekte ovih sve važnijih oblasti.

Vizija budućnosti

Eastern European Machine Learning (EEML) letnja škola predstavlja korak napred u stvaranju globalne zajednice entuzijasta veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Kroz razmenu ideja, iskustava i inovacija, Institut za veštačku inteligenciju Srbije i kompanija „DeepMind“ nadaju se da će unaprediti razvoj ove tehnologije i inspirisati buduće generacije istraživača.

EEML letnja škola se održava od 15. do 20. jula 2024. godine u Novom Sadu, a učesnici mogu da očekuju ne samo obilje znanja, već i mogućnost da stvore trajne veze sa istomišljenicima iz celog sveta.

Registracija učesnika je zvanično otvorena, a više informacija o programu i prijavi možete pronaći na zvaničnoj veb stranici Eastern European Machine Learning (EEML) letnje škole.