Nauka za sve!

Na Beogradskom sajmu održan je 65. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, a među 500 domaćih i stranih izlagača rezultate svoga rada prikazao je i Institut za veštačku inteligenciju Srbije.

Manifestaciju je svečano otvorila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović koja je poručila da je tehnologija tu da nam pomogne, olakša i unapredi život.

Izložbenu postavku Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“ činilo je nekoliko tematskih celina:

  • Veštačka inteligencija;
  • Naučno-tehnološki parkovi;
  • Poljoprivreda;
  • Biotehnologija;
  • Urbani sistemi;
  • Istorijsko nasleđe;
  • Svemir.

Postavka je okupila brojne naučnoistraživačke organizacije, kao i renomirane stručnjake različitih instituta, fakulteta, inovacionih centara i naučno-tehnoloških parkova, a najnovije inovacije i rezultate svog rada prezentovale su i privatne kompanije.

U okviru tematske celine Veštačka inteligencija IVI je prikazao niz inovacija iz domena VI kako bi posetiocima približio najaktuelnije proizvode koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju. Tako su posetioci imali priliku da vide mobilnog robota sa industrijskim nosem i robotskom rukom koji je razvijen u saradnji sa Katedrom za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Savremene tehnike računarskog vida u realnom vremenu primenjene su na video koji stiže sa kamere, pa je detekcija emocija privukla najveću pažnju publike, a predstavljena je i primena VI u kompjuterskom dizajnu proteina.

Ujedinjeni pod sloganom „Restart“ Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete su na ovogodišnjem sajmu okupili istraživački i privatni sektor sa ciljem da se afirmiše četvrta industrijska revolucija, Industrija 4.0 i otvore vrata za stvaranje harmoničnijeg odnosa između ljudi i mašina – Industrija 5.0.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je tradicionalno mesto susreta nauke i privrede, a osim što nudi mogućnost za predstavljanje najnovijih tehničko-tehnoloških trendova, sajam ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu, jer inicira potragu za novim inovativnim rešenjima i pruža uvid u aktuelne tehnološke procese.