Kako veštačka inteligencija utiče na obrazovanje?

Konferencija „Svet ispred nas“, koja je istraživala uticaj novih tehnologija, posebno veštačke inteligencije, na obrazovanje, okupila je u Palati Srbija preko 600 učesnika, rofesora i nastavnika, predstavnika akademske zajednice i stručnjaka iz oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije. Među prisutnima našli su se i predstavnici Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

O etičkoj i odgovornoj upotrebi veštačke inteligencije diskutovalo se tokom panela  “Odgovorno i kritičko korišćenje AI”, a svoje uvide i stručno mišljenje podelili su:

  • prof. dr Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije;
  • Stefan Badža, savetnik u Kabinetu predsednice Vlade;
  • dr Đorđe Krivokapić, vanredni profesor na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu;
  • prof. dr Ana Martinoli, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Moderator panel diskusije bio je savetnik za digitalne tehnologije UNDP Slobodan Marković.

Tokom predavanjima, prezentacijama i panela razgovaralo se o tome kako veštačka inteligencija menja način učenja, šta su prednosti i mane upotrebe veštačke inteligencije u obrazovanju, te koja su znanja i veštine potrebni nastavnom kadru i učenicima kako bi se mogućnosti koje veštačka inteligencija pruža koristile za dobrobit celog društva.

Događaj su organizovali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fondacija Petlja, uz podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete.