Digitalne inovacije i veštačka inteligencija

Na nedavnom neformalnom skupu posvećenom digitalnim inovacijama Institut za veštačku inteligenciju Srbije učestvovao je u diskusiji o trenutnim i budućim inicijativama koje oblikuju digitalni pejzaž naše zemlje. Tokom događaja koji su organizovali naši partneri iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) posebna pažnja je posvećena potencijalu veštačke inteligencije u unapređenju svakodnevnog života i rada u Srbiji.

Šef beogradske kancelarije IVI dr Ivan Tanasijević istakao je projekte na kojima naš tim radi, posebno u oblastima farmakologije, medicinske dijagnostike i unapređenja kvaliteta zdravstvene nege.

Dr Tanasijević je detaljno objasnio kako primena veštačke inteligencije može značajno da doprinese preciznosti i efikasnosti u medicinskoj dijagnostici, kao i u razvoju novih lekova, što bi u krajnjem ishodu moglo značajno da poboljša kvalitet zdravstvene nege.

Tokom diskusije bilo je reči i o mogućnostima obuke Chat GPT-a za bolje razumevanje i korišćenje srpskog jezika, što bi znatno povećalo njegovu primenljivost i pristupačnost za korisnike u Srbiji. Skup je takođe bio prilika da se razgovara o širim potencijalima veštačke inteligencije u Srbiji, kao i o mogućnostima za dalje inovacije i razvoj u digitalnom prostoru.