Izabrani najbolji od najboljih za 2023. godinu!

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ponosno predstavlja najbolje od najboljih za prošlu godinu! Izabrali smo Top seniore za 2023. godinu koji su se istakli svojim izvanrednim doprinosom i posvećenošću naučnim istraživanjima. Naši najbolji stariji istraživači su:

  • dr Slobodan Ilić, naučni saradnik;
  • dr Dejan Mirčetić, naučni saradnik.

Njihova izvanredna naučna dostignuća, posvećenost istraživanju i stručnost čine ih istinskim liderima u svojim oblastima. IVI čestita ovim izuzetnim naučnicima na dosadašnjim uspesima i želi mi mnogo uspeha u daljem naučnom radu!

dr Slobodan Ilić, naučni saradnik

Kao naučni saradnik u Institutu za veštačku inteligenciju Srbije i vođa istraživačke grupe ”Computer Vision & Remote Sensing”, dr Slobodan Ilić je zadužen za inovativna istraživanja u oblasti veštačke inteligencije sa posebnim fokusom na zdravstvene tehnologije i primenu AI u poljoprivredi. Trenutno radi na projektima koji imaju veliki značaj za društvo i državu. Jedan od najistaknutijih projekata je razvoj naprednih AI algoritama za analizu mamografskih snimaka. Ovaj projekat ima za cilj unapređenje rane detekcije i precizne dijagnostike u oblasti onkologije, posebno u borbi protiv raka dojke.

Pored toga, dr Ilić je angažovan na projektu koji koristi tehnike remote sensing-a za analizu kvaliteta zemljišta sa specifičnim fokusom na analizu sadržaja ugljenika u zemljištu. Cilj projekta je da doprinese preciznijoj poljoprivredi i očuvanju životne sredine kroz bolje razumevanje sastava zemljišta.

Njegova istraživačka interesovanja su na samom vrhu savremenih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije. Posebno ga interesuju oblasti kao što su difuzioni modeli, detekcija anomalija u mamogramima i razvoj povratne sprege u velikim jezičkim modelima. Svojim radom, dr Ilić doprinosi ne samo razvoju naučne zajednice u Srbiji, već i primeni najnovijih tehnoloških dostignuća u praktične svrhe što ima značajan uticaj na društvo u celini.

dr Dejan Mirčetić, naučni saradnik

Dejan Mirčetić je doktorirao na Univerzitetu u Novom Sadu u oblasti predviđanja vremenskih serija i analitike lanca snabdevanja. Objavio je više od 40 naučnih radova, a njegovi radovi uglavnom su posvećeni rešavanju realnih poslovnih i privrednih problema. Poseduje višegodišnje iskustvo u saradnji sa privredom, gde je kao analitičar lanca snabdevanja vodio timove za dizajniranje AI rešenja u cilju optimizacije lanaca snabdevanja. Trenutno je angažovan i kao konsultant za mašinsko učenje na humanitarnom projektu USAID-a. U saradnji sa kompanijom Macro-Eyes, bavi se razvojem AI rešenja za unapređenje zdravstvenog sistema Obale Slonovače, sa velikom nadom i željom da će kreirano rešenje unaprediti svakodnevni život ljudi u Africi koji žive u teškim životnim okolnostima.

Kao naučni saradnik u Institutu za veštačku inteligenciju Srbije, dr Mirčetić je zadužen za projektovanje i izradu poslovnih i privrednih AI rešenja. Trenutno je angažovan kao šef ISIOP projekta, dela AIPlan4EU platforme u sklopu Horizon 2020 istraživačkog i inovacionog programa. Zadatak projekta je dizajniranje novog rešenja baziranog na veštačkoj inteligenciji u cilju optimizacije poslovnih procesa kompanije “Agromarket”, domaćeg lidera u proizvodnji i distribuciji poljoprivrednih proizvoda u Jugoistočnoj Evropi.

U okviru nekoliko Horizon Europe projekata, dr Mirčetić se bavi primenom veštačke inteligencije u različitim sektorima. Cilj projekta “SMART FOOD” je optimizacija proizvodnje i distribucije najvećeg italijanskog proizvođača pršute, zahvaljujući potpuno autonomnoj platformi baziranoj na modelima veštačke inteligencije. Kao deo inovativnog projekta IoWA – Internet of Wine and Art dr Mirčetić u saradnji sa italijanskom vinarijom pionirski implementira digitalne tehnologije u industriju vina.

Kroz svoja istraživanja dr Mirčetić daje izuzetan doprinos primeni veštačke inteligencije u oblastima zdravstva i prehrambene industrije istražujući inovativne načine optimizacije procesa i unapređenja efikasnosti.